sole w rolnictwie
cos-ci-powiem portal

Temat: Problem z bydłem. Bydło gryzie i liże moje ubrania, czy im czegoś brakuje witamin itp???

Wchodząc do obory aby nakarmić lub napoić bydło, podchodząc do nich one mnie liżą i gryzą mój ubiór roboczy. Tato niedawno kupił im lizawke (sól) ale nie wiem czy to pomoże. Czy macie ten sam problem??? Czy mam kupić jakieś witaminy lub jakieś dodatki do paszy, bo w tym dziale rolnictwa to ja "jestem zielony" ???
Dobra lizawka ale to za mało, potrzeba wapna (np;kreda) z mikroelementami.

Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=15790



Temat: Ceny nawozów
tu mam cennik nawozów ze stycznia 2008 i obecne. szkoda,ze nie mam sprzed 2 lat,bo mysle ze roznica byla by 250% do ceny obecnej;/. A ceny zbóz , mleka w miejscu lub spadaja;/. Zapomniałbym o tucznikach - jak miałem ostatnio 3 lata temu to sprzedawalismy po 4.30 i mysle ze cena sie nie zmienila na dzien dzisiejszy... O paliwie w zniwa po blisko 4.80 juz nie będe wspominal!
Tylko wytłumaczcie to tym TŁUKOM miastowym co szczekaja po forach pod kazdym artykulem dotyczacym rolnictwa jak to rolnikowi jest dobrze i ze nic nie robi w zime tylko odpoczywa i jakie to dopłaty WIELKIE bierze,a miastowy musi do pracy zapiepszać co dziennie po 8 h za 2,5 tys/miesiac.

Saletra am. 89 zł / obecnie 120
Saletrzak 76 zł / obecnie 108
Salmag ,saletrzak Kedz. 78 zł / obecnie 110
Mocznik 114 zł / obecnie 170
Siarczan am. 54 zł / obecnie 90
Potafoska gran. 76 zł / obecnie brak
Unifoska 02 78 zł / obecnie 136
Grantar 82 zł / obecnie 158
Sol potas.60%pyl. 128 zł / obecnie 200
Superfosfat pyl. 56 zł / obecnie 110

Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=437


Temat: VAT w rolnictwie

koledzy mam takie pytanie... czy zdażyło się wam że przy takim samym nr pkwiu w różnych urzędach dali wam różne stawki podatku vat?? czy może ja tylko trafiłem na upierdliwego urzednika??

Nie sprawdzałem w pkwiu numerów, ale np. sól potasowa ma dwie stawki VAT i dlatego jak jest do celów rolniczych podpisuje się odpowiednie oświadczenie bo inaczej to ze stawką 22%

Źródło: agrofoto.pl/forum/index.php?showtopic=31


Temat: Dopiero zaczynam WITAM
Mace, które zjadam w ilości odpowiadającej 1-2 łyżeczkom otrębów są zrobione z: ... już ich nie chcę (skład: mąka pszenna, otręby pszenne i otręby owsiane, woda i sól). Jakim cudem nie zauważyłem tej mąki pszennej? Wczoraj zjadłem ich 3 (wymiar ich to 5x8 cm). Dzisiaj ani jednej. Póki co - lądują w szafie.
Dzisiaj od rana tylko pierś indycza wędzona i woda. Na deser zjem ten jogurt albo serek 0%... Ale dla mnie to wielka ściema z tymi rzeczami 0%. Ile paskudztw muszą firmy napakować w te wynalazki, żeby było złudzenie, że coś jest takie, jak by miało normalną zawartość tłuszczu... Mam kuzynkę po Akademii Rolniczej w Olsztynie i kiedyś opowiadała, jak firmy stają na głowie, żeby margaryna była zjadliwa... Pewnie podobnie jest z tymi 0% rzeczami.

Zasadniczo mam duuuuże problemy z kupieniem rzeczy do Dukana. W sklepach amerykańskich niby są rzeczy, ale jak się wczytasz w opis zawartości to okaże się, że generalnie za tę żywność powinni do sądu podać. A w polskich sklepach króluje "Żywiecka" i "Ptasie Mleczko"... Są straszne problemy ze znalezieniem Otrębów. Dzisiaj chcę zamówić je w internecie.

A jak wskoczę na II fazę - idę na siłownię na tzw. elliptical - taki "biegacz" ale nie bieżnia.

A pracę mam taką, że siedzę, nie mam gdzie i jak spalić kalorii. Dopiero gdzieś w środku nocy albo nad ranem 4-5, przed pracą, mogę lecieć do siłowni. DO tej pory sobie odpuszczałem siłownię, bo nie miałem motywacji.
Źródło: forum.dieta-dukan.pl/viewtopic.php?t=1734


Temat: siarczan miedzi
Siarczan miedzi (uwodniony) jest podstawowym źródłem miedzi w mieszankach mineralnych dla praktycznie wszystkich zwierząt gospodarskich. Dla ludzi również. Stosowany jest w bardzo niewielkich ilościach (my np. dajemy 100 mg pięciowodnego siarczanu miedzi na 1 kg diety dla szczurów) i nie wykazano jego negatywnego wpływu na organizm. Najlepszym dowodem jest to, że został dopuszczony jako składnik mineralny mieszanek i nawóz również w bardzo wymagającym rolnictwie ekologicznym. A gdyby ktoś miał watpliwości co do roli miedzi w organizmie to zamieszczam krótki opis:
" Pierwiastek ten konieczny jest do prawidłowej syntezy hemoglobiny, a ponadto jest składnikiem wielu ważniejszych dla organizmu białek i enzymów, np. ceruloplazminy, oksydazy cytochromowej i innych. Minerał w decydujący sposób bierze udział np. w budowie i ciągłym odnawianiu warstwy ochronnej komórki nerwowej. Miedź jest nieodzowna do właściwego wykorzystania żelaza w organizmie, co warunkuje prawidłowy wzrost organizmu. Sole miedziowe należą do czynników prawdopodobnie hamujących proces nowotworowy u człowieka..."
Nadmiar siarczanu miedzi, jak każdego związku chemicznego oczywiście może być szkodliwy, ale mieszanki mineralne komponowane są w taki sposób aby ta ilość była optymalna a zarazem bezpieczna.
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=2418


Temat: Własna mieszanka
słuchajcie. moje szczurcie zakochały się wczoraj w suchym granulacie sojowym [takim na farsze], co o tym myślicie? dosypałam im też dzisiaj do miseczki.

całe ziarna zbóż są w dobrych ekologicznych, sprzedawane po pół kilo. tak samo jak makaron razowy. oprócz tego są w sklepach rolniczych, w szczecinie jest taki na pocztowej - różne ziarna, groch, ciecierzyca, tam jest taniej niż w ekologicznych

czy szczur da radę dostać się do orzecha w łupinie. moja skarpetka olewała takie przysmaki, odkąd jako mały szczurek próbowała rozłupać ziemnego i nie szło jej najlepiej...

i hmmm. jak bardzo sól szkodzi szczurkom? dałam maluchom bryłę szarej soli z wieliczki i rzuciły się jak na największy przysmak, ale teraz rzadko któraś do soli podchodzi... może potrzebowały?
Źródło: szczury.org/viewtopic.php?t=7826


Temat: Węgiel Aktywowany
" />Sposob z utlenianiem jest znany od baaaaardzo dawna i byl stosowany
w gorzelniach dla polepszenia jakosci uzyskiwanego spirytusu.
Tyle, ze zawsze pozniej po oczyszczaniu poddawano surowke
kolejnym procesom destylacji na kolumnach polkowych.
Ilosc KMNO4 jako silnego utleniacza byla przyjmowana jako 1g na 1L czystego
produktu. Tak wiec rozcienczony produkt do ok 50% poddawano najpierw
utlenianiu a czasem pozniej dodawano zasady sodowej w celu zamiany kwasow
w sole, ktore jak wiadomo nie podlegaja parowaniu w procesie destylacji
i zostaja w surowce, nie przenoszac zapachow i ostrych posmakow do destylatu.
Zapachy w surowce zanikaja natychmiast po dodaniu utleniacza
(ja stosuje perhydrol) tym niemniej produkty dzialania procesu pozostaja
w naszym wypsocie. Przepuszczenie przez wegiel oczywiscie w czesci
je zredukuje ale ich czesc i tak pozostaje.

Dlatego lepiej dwa a czasem nawet trzy razy puscic w rurki, bo wtedy
otrzymamy i jakosc, i smak, i zapach a uzywac wtedy mozna "na zdrowko".
Nigdy sie nie spieszmy, dewiza psotnika powinno byc JAKOSC nie JAKOS

To co opisalem to efekt wielu rozmow ze znajomymi chemikami
jak i lektura pozycji "Skrocony kurs gorzelnictwa rolniczego"

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=30




© cos-ci-powiem portal design by e-nordstrom